”Skolan i en digital tid”

Hur vi pratar om saker och ting belyser olika saker. Jag är en del av Tankesmedjan VLM-institutet och vi lyssnade till Mikael Svensson – programansvarig för skolans digitalisering hos SKR som sa precis så ”Skolan i en digital tid” istället för ”Skolans digitalisering”. Det sätter ljuset på frågan på ett litet annat sätt anser jag. Det är inte SKOLAN som ska DIGITALISERAS utan vi lever i en TID av DIGITALISERING och skolan verkar i den. För mig gav det en annan vinkel på hur vi kan diskutera den här frågan. Det kan inte handla om för eller emot, mobilförbud, skärmtid, datorer, telefoner eller andra saker. Vi måste diskutera hur vi förhåller oss och kan påverka den TID vi lever i.


Jag tänker också på arbetet med Digitaliseringsagenterna, det arbete som tagits fram i ett forskningsprojekt på Mittuniversitetet tillsammans med Sundsvalls kommun och ”Lilla Digitaliseringsboken”. I den skrivs det så tydligt om de tre S’n, Sak – Sätt – Samhälle. Jag tycker att om vi diskuterar kring ”Skola i en digital tid” istället för ”Skolans digitalisering” belyser vi mer frågorna kring Sätt och Samhälle istället för att fastna i frågor som hör till Saker. Fram för #skolaniendigitaltid istället för #skolansdigitalisering

Lilla Digitaliseringsboken  utifrån Digitaliserings-professor Katarina L Gidlunds forskning vid Mittuniversitetet.

Kursen ”Digitaliseringskunskap med didaktisk inriktning” på Mittuniversitetet har givit mig många intressanta reflektioner och tankar. Jag tror också att jag lyft min egen blick från ”saker” till att börja lyfta frågor kring ”samhället” tillsammans med mina kollegor. Jag har alltid varit intresserad av teknik, knappar, sladdar och prylar helt enkelt. Jag har också sett hur jag skulle kunna använda de här ”sakerna” som ungdomar idag använder i skolan. Min tanke har alltid varit att med hjälp av ungdomars intresse och plattformar lyfta in de förmågor och kunskaper som finns i skolans styrdokument samtidigt som jag vill att dagens ungdomar ska lära sig och förstå att de kan påverka framtiden! Igen är ”Digitaliseringsagenterna” ett konkret och bra exempel på hur elever i skolan kan stöttas i att lära sig om hur de kan påverka digitaliseringen.


Hur tänker du kring det här? Är det någon skillnad för dig om det diskuteras kring ”Skolan i en digital tid” eller ”Skolans digitalisering”? Skriv en kommentar här under!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: